Få offerter från Mäklare

Ditt namn

Din e-post

Din telefon

Din adress

  • Helt kostnadsfritt
  • Utan att binda sig
  • Auktoriserade mäklare

Sök

Den svenska hyresmarknaden är trasig

På en del orter fungerar det bra i Sverige men så fort det blir lite storlek så är det kört. Det går inte att få en hyresrätt i Stockholm, det är den hårda sanningen för alla de inflyttade eller unga. Någon tyckte, vid något tillfälle att det är rättvist att bara den som bott flera generationer i huvudstaden har rätt till en billig bostad (gärna innanför tullarna). 

Var det verkligen tänkt att det enda sättet att få en hyresrätt skulle vara att ärva den? Vem tänkte att en reglerad marknad var rättvis, det är ju det som är argumentet, utan en reglerad marknad så måste man ju betala vad det är värt. Varför är det rättvist att om man är invandrad till Sverige så kan man inte hyra en lägenhet inne i stan medan om man har föräldrar som bott på Östermalm så står man förstås i kön? Varför är det rättvist att unga människor ska bo i förorten? Varför är det rättvist att bara de som är födda i Stockholm har stått i kö tillräckligt länge eller har ett kontrakt att ärva från föräldrarna?

Vad är det värsta som skulle kunna hända om vi inte bestämde priserna centralt? Skulle det vara så fruktansvärt att den som har råd att betala för bo i Vasastan? Är vi kanske rädda att det ska komma en framgångsrik pizzabagare från förorten helt plötsligt?